söndag 11 februari 2018

Stortinget i Skärhamn 2018

I onsdags (7 februari) var det äntligen dags för årets Storting. Dagen då alla medlemmar i Lokalproducerat i Väst har möjlighet att träffas och nätverka, äta gott, men även utbildas i allehanda ting, i år låg fokus på HÅLLBARHET.

För min del började nätverkandet redan i bilen på väg till Skärhamn. Vi uppmanades, i sann anda av hållbarhet (av miljön) att samåka. Med mig i bilen hade jag Ylva Lundin från Östängs gård och Lasse Larsson, bagare på Nolbygårds ekobageri och café. Supertrevligt med sällskap i bilen på väg till Skärhamn och restaurang Vatten och café på Akvarellmuseet.
Dagen inleddes med grått, lite små-moddigt väder, men lagom till lunch bröt solen igenom och vi var många som passade på att gå ut och njuta av tak-droppsdagen.




Årets moderator var Lisa Lemke. Vilken solstråle och vilket energi-knippe! Superduktig, trevlig och hon lyckades hålla tempot uppe;-) Vi fick information om styrelsens arbete i LPiV, men fick även lyssna på den nya VD:n för LPiV Marcus Nyström.
Därefter följde ett antal korta föreläsningar kring ämnet "hållbarhet". Det jag fastnade för var ämnet Social hållbarhet (vilket även representanterna från Building Future Institute nämnde  på Garveriet för några veckor sedan.) För mig handlar social hållbarhet dels om att vara rädd om sig själv, men även vara rädd om sin omgivning, familj såväl som arbetskamrater. Vi är varandras arbetsmiljö, alla har ett ansvar för att alla trivs.
Anders Arena, ägare av Vatten restaurang och café, talade kring social hållbarhet. Han hade en tragisk förlust av en arbetskompis med sig i bagaget, vilket ledde  till att han arbetade hårt för att hans anställda skall bli ett gott gäng, som arbetar bra ihop och är måna om varandra. T ex äter de frukost och middag ihop varje dag.
Helena von Bothmer från Kosters trädgårdar berättade, på eftermiddagens work shop, om hur de arbetar ihop för att få alla att trivas. Vi fick testa olika övningar som hon gör med sin personal. Tex berätta hur man mår just idag och vad man är stolt över. Mycket bra och intressant övning.

Men, naturligtvis handlade dagen även om hållbarhet i andra avseenden. Lisa Lemke höll i en av eftermiddagens work shops. Den handlade om skillnaden mellan svinn och avfall. När blir mat avfall och när klassas den som svinn? Det blev intressanta diskussioner om vikten av att ta vara på matrester och hur man kan återanvända dem i ny form (vilket var mitt bidrag i Garveriets hållbarhets-tävling, som jag vann:-)
Lisa talade också om känslan man har när man äter mat som man vet var den kommer ifrån. Vet man vem som har producerat den, ser man till att äta upp varenda smula;-) Vad skulle annars den stackars producenten säga;-) Det är ju detta som gör Reko så bra, tycker jag. Visst det är dyrare att köpa direkt från producenten än på stormarknaden. Men det gör också att man tänker sig för innan man lägger upp maten på tallriken, man äter under andakt och vill helst inte slänga maten. Detta minskar svinnet, vilket ju är jättebra!
Lite samma tanke var Anders Arena inne på. Känslan av att ha direktkontakt med producenterna. Han berättade att han kör ned till vingårdarna på kontinenten och köper sina naturviner direkt från producenterna och likadant gör han med kaffe-producenterna. När han berättade för dem att han informerar sina kunder om vem som producerat kaffet, med hjälp av text och bild, blev producenterna tårögda<3
Grönsakerna försöker han naturligtvis att köpa på Tjörn och Orust, liksom kakor, mjölk och öl.

Andra intressanta frågor som kom upp när jag "minglade" under dagen:
* Var och hur kommer folk att handla i framtiden?
Hur kommer det att gå för de små handlarna, som bara saluför en sorts livsmedel, t ex frukt och grönt, kött eller fisk? Hur kommer stormarknaderna klara sig gentemot näthandeln? Hur kommer det att gå för Reko-ringarna i framtiden?
* När skall kommunerna inse att de måste ge invånarna möjlighet att odla på kommunal mark, istället för att kommunen bygger bostäder på marken? Hur kan dagens bostäder användas på bästa sätt för att räcka till för alla invånarna?
* Kan man tillaga en måltid utan potatis;-) Vad kan man i så fall ersätta potatisen med?
* Hur får man till ett bra samarbete? Hur hanterar vi (egen företagare) vårt kontrollbehov när vi skaffar kollegor?

Precis som förra året lärde jag känna nya människor och fick insikt i deras varierande verksamheter, från bi-safari, till restauranger med hemodlade grönsaker, till B&B:s. Fler konton/sidor att följa på Instagram och Facebook;-) Kärt besvär!

När klockan närmade sig fyra, var det dags att åka hem, bilen behövdes hemma, vi missade själva avslutningen, men jag åkte trots allt hem med en go' och hoppfull känsla i magen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar