söndag 30 oktober 2016

oktober - bakar nya varor; fröknäcke och skorpor

 Nu har jag kommit på hur jag ska torka äpplen på ett effektivt sätt.
Jag skär tunna skivor med hjälp av potatisskalare. Jag lägger dem på en "hålplåt" och ställer in den i ugnen på 100 grader i 1-2 timmar. Jag lägger en vikt grytlapp i ugnsluckan så att det blir en liten öppning. (Detta för att fukten ska kunna ta sig ut ur ugnen).
Äpple-bitarna torkar jättefort och jag får skrapa av dem från plåten med en stekspade i trä.
Jag lägger äppelbitarna i en plåtburk så att de håller sig torra.
De torkade äppelskivorna blandar jag sedan ned i min müsli istället för russin.
Eftersom äpplena har växt på träd i min hemkommun känns det mer klimatsmart än att köpa russin från USA. Äppelskivorna innehåller (säkert inte) lika mycket socker....
 I fredags testade jag att baka skorpor. Jag valde ett recept med kardemumma i. Receptet innehöll också salt. När jag provsmakade skorporna tyckte jag att de smakade för mycket av saltet. Jag ska testa ett annat recept nästa gång.
Jag har sett att många bakar skorpor med jäst i!? Det tycker jag blir för krångligt. Då måste de ju jäsa o s v. Det tar alldeles för lång tid. Dessutom har man ju inte alltid jäst hemma.
Jag tänker även testa att baka biscottis. Det finns recept med många spännande smaksättningar. Skall bl a testa att göra saffransbiscottis. Passar ju bra till julmarknaden. (26-27 november på Nääs fabriker).
För två veckor sedan fick jag äntligen tid att testa att baka fröknäcke. Det var ju superenkelt och roligt!
De flesta ingredienserna hade jag redan hemma. Det enda jag behövde köpa var majsmjöl. Det köpte jag i en liten påse. (Det kan bli rätt dyrt med tanke på att jag bara får ut två påsar på en plåt.)
Jag hade med mig fröknäcke till en (eventuellt) framtida återförsäljare.

Det jag drömmer om just nu: En storköksugn där jag kan köra flera plåtar med äppelbitar, müsli, fröknäcke, skorpor eller småkakor. 
Kruxet är att ha råd och få plats med en sådan ugn. 
Kanske kunde man hyra in sig i något kök?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar