söndag 21 juni 2015

rabarber- och kalas-tider


 -Oj, vilken intensiv period vi lämnar bakom oss!
Födelsedagar, studentfirande, skolavslutningar med diverse avtackningar. Kände redan i slutet av maj att energin började dala. (Säkert mycket pga det tråkiga försommarvädret, jag är väldigt väderberoende/ljusberoende. Har sagt i decennier av år  att jag borde gå i ljusterapi!)
Glädjeämnena och energi-påfyllning får jag när jag tar ett varv i trädgården, efter jobbet, men faktiskt även av att titta på fina inlägg på Instagram.
Nåväl, nu är det dags för uppladdning inför sommarens marknad i Kungsbacka, lördagen den 27 juni. Då håller vi tummarna för fint väder och mycket folk!

Till maj-beställningarna beslöt jag mig att ta tjuren vid hornen och ge mig på bullbakning. Jag har fasat för det, dels för att jag har svårt att få till jämnstora bullar och dels eftersom jag är livrädd för att de ska bli för torra pga för mycket mjöl. Den här månaden tog jag dock mod till mig och blaskade på en försvarlig mängd mjukt smör, kanel och strösocker. Jag var även frikonstig när det blev dags att pensla bullarna, detta för att få bättre färg.



På vårmarknaden köpte jag den här fina "koppen" av Petra"presenter med mera".
Den fick min syster, Malin, i present. Koppen hade jag "proppat full" med mina kanelkakor, som jag vet att hennes trollungar älskar, om inte annat;-)

Äntligen rabarber-säsong! Som jag har längtat! Nu blev det dags att koka kompott (efterrätt, fyllning i vetebrödet och i smoothiesen till vintern:-), marmelad och chutney. Jag har även gjort kallrörd saft/dricka för varma dagar......
Ett extra tack till Lina, som delade med sig av sin stora skörd av rabarber! Synd att låta dem förfaras, eller hur;-) ....och den som delar med sig, skall bli rikligt belönad:-)

Den fina spånkorgen kommer från korgboet.










Några av ingredienserna till rabarber-chutneyn; röd chili, curry, torkade aprikoser, riven ingefära och salt.









 Efter tre dagar i en rostfri hink fick rabarber-drickan rinna av, innan det var dags att röra ned sockret....
 Rabarber-kakan man (nästan) kan dö för! Så saftig och god. Svägerskan Malin, använde den som tårtbotten till midsommar. Funkade alldeles utmärkt! "Äldst" smaskade i sig alltihop (till skillnad från när han serveras enbart rabarberkaka:-))
Naturligtvis serveras den med vispad vaniljsås!
"Same, same, but different";-)
Samma smet men i muffinsformar.
Varför kan jag aldrig lära mig att inte hälla i för mycket smet!?



....och så var det dags för årets student. Makens yngste kusin, Axel, tog studenten i början av juni. Jag pimpade presentpåsen med flaggor, band och en liten studentmaskot. Påsen innehöll en "lyxfrukost". Något att unna sig dagen efter studentfirandet;-) müsli, marmelad och bröd.


Helgen innan skolavslutningen blev det bråda dagar. "Yngst" fröknar skulle belönas, rejält! Vilket arbete de lagt ned på vår yngste son, som behöver extra stöd i sin tal-och språkutveckling. Madde, Malin och Carin fick varsitt frukost-kit: müsli (nötfri, förstås), apelsinmarmelad och
rågkakor.
Vårmarknaden gick bra och jag unnade mig lite extra. Stället jag beställt mina visitkort ifrån; vistaprint säljer mycket annat förutom visitkort. Gäller att hålla hårt i pengarna;-)
Jag unnade mig i alla fall en skrivbok. Makens kusin, Sara, har designat de fina visitkorten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar