fredag 27 maj 2016

maj - ramslök, rabarber och födelsedagar





Den 1:a maj fyller Yngst år.
I år bestod födelsedagsbuketten av
minipåskliljor, forsythia, lungört och kungsängsliljor.



För första gången i mitt liv tillredde jag ramslök på olika sätt.
Fick dem levererade av en bekant med sommarhus i Skåne.
Här förbereder jag en ramslökssoppa. Väldigt enkel och vansinnigt god.
Innehöll bl a gul lök och grädde;-)

Mixade även ihop en pesto. Superenkelt. Gick på noll-tid och smakade fantastiskt!



Tredje "rätten" med ramslök. Ramslöks-smör. Gott på köttbiten,
men piffade även till falukorven när vi stekte den i ovan nämnda smör:-)

Äntligen dags för rabarbern!
Bland det första jag gjorde var en sats saft.
Har hört att citronsyra kanske inte är så bra.
Hoppade därför över den kallrörda och körde ett annat recept
där man kokade rabarbern med citronsaft.
Eftersom jag använde strösocker frös jag ned saften.


Självklart måste man göra minst en rabarberkaka per säsong.
Den här är till mina arbetskompisar.
Mitt recept kommer från svärmor och är en s.k. kastrullkaka.
Man blandar alla ingredienser i kastrullen som man smälter smöret i.
Men jag lägger ut rabarberna direkt i den smörade och bröade formen.
Då kan man välja hur mycket rabarber man vill ha och behöver inte krångla med att väga den.


Här är det Maken som har bakat rabarberkaka.
Naturligtvis serverar man den med vispad vaniljvisp!

När våra rabarber inte räcker till åker jag till en f.d. kollega som har jättemycket rabarber och som inte hinner ta vara på allt själv. Tur för mig;-)
Här kokar jag ihop årets första rabarber-chutney. Definitivt inte den sista.
Underbar till grillat; kött, halloumi och majskolvar.

 

Jag kokade även rabarber-marmelad. Förra året kokade jag marmelad på rabarber med vaniljstång. Jag tyckte den blev lite menlös i konsistensen (som puré ungefär) och alldeles för söt med vaniljsmaken. I år testade jag ett recept med ingefära i. Den var riktigt god. Gillar när det är lite sting i den. Smakar utmärkt till ost och kex eller till vitt bröd.



Lagom tills svalorna anländer fyller Maken år.
I år fick han syrener, liljekonvaljer och bergsklint i sin födelsedagsbukett.
Doftar fantastiskt!                                                
Den här gången hoppade vi födelsedagstårtan och satsade på lyxig frukt till efterrätt.
Vattenmelon, gröna, ekologiska vindruvor och SVENSKA jordgubbar.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar