pepparkaksbakning
|
Då var det dags att blanda pepparkaksdegen. Direkt efter jobbet på torsdag eftermiddag! |
|
Jag bakar enligt farmors recept. Den innehåller bl a ingefära, cedro-olja, vispgrädde och riktigt smör!
|
När degen är färdigblandad lägger jag den i en påse och stoppar in den i kylskåpet över natten. |
Fredag kväll. Hela svenska folket, nja OK halva då, ligger och slumrar i TV-soffan. Men jag står i köket och bakar ut den första degen, till tonerna av Louis Armstrong, Diana Krall, Nat King Cole, Dean Martin och Frank Sinatra. |
|
Till en början är degen stenhård, men den mjuknar fortare om man delar upp den i småbitar. |
|
För första gången använde jag farmors egna pepparkaksformar. Tyvärr har hon blivit så gammal, 98 år, att hon flyttat in på ett ålderdomshem och orkar inte baka själv längre. |
Den andra omgången pepparkaksdeg blev inte alls lika lättarbetad. Troligen hade jag för mycket mjöl i från början. Det är bättre att spara en del av mjölet till utbaket istället. Det är på sina misstag man lär sig:-/
|
I går, måndag, besökte jag Tingstad och köpte bl a nya påsar och presentsnören. Sedan var det bara att åka hem och packa. Kärt besvär! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar