söndag 11 februari 2018

Stortinget i Skärhamn 2018

I onsdags (7 februari) var det äntligen dags för årets Storting. Dagen då alla medlemmar i Lokalproducerat i Väst har möjlighet att träffas och nätverka, äta gott, men även utbildas i allehanda ting, i år låg fokus på HÅLLBARHET.

För min del började nätverkandet redan i bilen på väg till Skärhamn. Vi uppmanades, i sann anda av hållbarhet (av miljön) att samåka. Med mig i bilen hade jag Ylva Lundin från Östängs gård och Lasse Larsson, bagare på Nolbygårds ekobageri och café. Supertrevligt med sällskap i bilen på väg till Skärhamn och restaurang Vatten och café på Akvarellmuseet.
Dagen inleddes med grått, lite små-moddigt väder, men lagom till lunch bröt solen igenom och vi var många som passade på att gå ut och njuta av tak-droppsdagen.




Årets moderator var Lisa Lemke. Vilken solstråle och vilket energi-knippe! Superduktig, trevlig och hon lyckades hålla tempot uppe;-) Vi fick information om styrelsens arbete i LPiV, men fick även lyssna på den nya VD:n för LPiV Marcus Nyström.
Därefter följde ett antal korta föreläsningar kring ämnet "hållbarhet". Det jag fastnade för var ämnet Social hållbarhet (vilket även representanterna från Building Future Institute nämnde  på Garveriet för några veckor sedan.) För mig handlar social hållbarhet dels om att vara rädd om sig själv, men även vara rädd om sin omgivning, familj såväl som arbetskamrater. Vi är varandras arbetsmiljö, alla har ett ansvar för att alla trivs.
Anders Arena, ägare av Vatten restaurang och café, talade kring social hållbarhet. Han hade en tragisk förlust av en arbetskompis med sig i bagaget, vilket ledde  till att han arbetade hårt för att hans anställda skall bli ett gott gäng, som arbetar bra ihop och är måna om varandra. T ex äter de frukost och middag ihop varje dag.
Helena von Bothmer från Kosters trädgårdar berättade, på eftermiddagens work shop, om hur de arbetar ihop för att få alla att trivas. Vi fick testa olika övningar som hon gör med sin personal. Tex berätta hur man mår just idag och vad man är stolt över. Mycket bra och intressant övning.

Men, naturligtvis handlade dagen även om hållbarhet i andra avseenden. Lisa Lemke höll i en av eftermiddagens work shops. Den handlade om skillnaden mellan svinn och avfall. När blir mat avfall och när klassas den som svinn? Det blev intressanta diskussioner om vikten av att ta vara på matrester och hur man kan återanvända dem i ny form (vilket var mitt bidrag i Garveriets hållbarhets-tävling, som jag vann:-)
Lisa talade också om känslan man har när man äter mat som man vet var den kommer ifrån. Vet man vem som har producerat den, ser man till att äta upp varenda smula;-) Vad skulle annars den stackars producenten säga;-) Det är ju detta som gör Reko så bra, tycker jag. Visst det är dyrare att köpa direkt från producenten än på stormarknaden. Men det gör också att man tänker sig för innan man lägger upp maten på tallriken, man äter under andakt och vill helst inte slänga maten. Detta minskar svinnet, vilket ju är jättebra!
Lite samma tanke var Anders Arena inne på. Känslan av att ha direktkontakt med producenterna. Han berättade att han kör ned till vingårdarna på kontinenten och köper sina naturviner direkt från producenterna och likadant gör han med kaffe-producenterna. När han berättade för dem att han informerar sina kunder om vem som producerat kaffet, med hjälp av text och bild, blev producenterna tårögda<3
Grönsakerna försöker han naturligtvis att köpa på Tjörn och Orust, liksom kakor, mjölk och öl.

Andra intressanta frågor som kom upp när jag "minglade" under dagen:
* Var och hur kommer folk att handla i framtiden?
Hur kommer det att gå för de små handlarna, som bara saluför en sorts livsmedel, t ex frukt och grönt, kött eller fisk? Hur kommer stormarknaderna klara sig gentemot näthandeln? Hur kommer det att gå för Reko-ringarna i framtiden?
* När skall kommunerna inse att de måste ge invånarna möjlighet att odla på kommunal mark, istället för att kommunen bygger bostäder på marken? Hur kan dagens bostäder användas på bästa sätt för att räcka till för alla invånarna?
* Kan man tillaga en måltid utan potatis;-) Vad kan man i så fall ersätta potatisen med?
* Hur får man till ett bra samarbete? Hur hanterar vi (egen företagare) vårt kontrollbehov när vi skaffar kollegor?

Precis som förra året lärde jag känna nya människor och fick insikt i deras varierande verksamheter, från bi-safari, till restauranger med hemodlade grönsaker, till B&B:s. Fler konton/sidor att följa på Instagram och Facebook;-) Kärt besvär!

När klockan närmade sig fyra, var det dags att åka hem, bilen behövdes hemma, vi missade själva avslutningen, men jag åkte trots allt hem med en go' och hoppfull känsla i magen.

fredag 26 januari 2018

hållbarhetsevent på Garveriet

Igår besökte jag Garveriet. De hade bjudit in till ett info-event för att presentera sin framtida verksamhet och visa lokalerna, som de ser ut just nu.


Som namnet avslöjar bedrev man garvning av djurhudar här fram till 70-talet. Huvudbyggnaden byggdes på 30-talet. Byggnaden är i stort sett helt utblåst just nu. Den består av tre våningar och kommer att stå klar någon gång i oktober-november i år.
På andra och tredje våningen kommer det att finnas olika lokaler där man kan mötas och lära om mat.
bottenvåningen kommer det att hända grejer. (Det är dit mitt intresse är riktat.) 
Där kommer det nämligen finnas restaurang, café, butik som säljer lokalproducerad mat och producerande saluhallsboxar. 
Det är här jag har förhoppningar om att kunna sälja mina varor, dels i butiken, men även lite då och då från en av saluhallsboxarna. Boxarna kommer att vara köksutrustade, vilket innebär att jag kan stå där och baka mina småkakor, rosta min müsli och koka min marmelad, under tiden kunderna kommer förbi och känner de ljuvliga dofterna från ex vaniljsocker, kanel, kardemumma och ingefära.
Har sagt det förr; jag tror att jag säljer bäst där folk är inkörda på att köpa med sig diverse godsaker hem typ en fredag eftermiddag eller lördag förmiddag i t ex en saluhall.


På bottenvåningen hade den förra ägaren satt in en enorm bakugn, den får stå kvar;-)



Under eftermiddagen fick vi lyssna på några mycket intressanta föreläsningar. (I normala fall brukar jag vara för trött för att sitta still och ta in information vid den här tiden på dygnet, men igår var jag klarvaken hela tiden och antecknade febrilt.)
Pär Svensson, Sverker Alänge och Thomas Holst från Building Future institute talade kring Hållbart byggande.
Pär Svensson inledde med att berätta att han var lokal-producent (Göteborgshumor) då han är byggare:-)) Hans definition av hållbart byggande består av tre delar; socialt, ekonomiskt och ekologiskt byggande.
Sverker Alänge, docent på Chalmers (teknikens ekonomi och organisation) och Thomas Holst, som varit hans student, talade kring hur man får sin personal att bli passionerade entreprenörer, att man
t ex måste ge dem tid och möjlighet att spåna nya idéer. Man kan inte binda all tid, som man idag gärna gör med konsulter.
De talade om att ge människor möjlighet att mötas och utvecklas tillsammans.
Sverker Alänge har skrivit en bok tillsammans med Annika Steiber; Silicon Valley modellen.
(Måste nog beställa boken.) Den handlar bl a om hur man skapat bra "fika-platser" för folk som arbetar i Silicon Valley för att få dem att utvecklas i möten med nya kontakter. På Chalmers har man testat något liknande för sina studenter. I deras fik har man bl a dämpat ljuden för att många skulle kunna sitta och surra med varandra samtidigt, men även köpt såpass djupa bord att folk blir tvingade att böja sig fram över borden för att kunna höra varandra;-)
I det här sammanhanget fick jag även höra ett för mig nytt begrepp; serendipity, vilket man skulle kunna översätta till förberedd slump. Man förbereder för ett möte som på ytan tycks ske av en slump.
Det är ju här mitt intresse för nätverkande kommer in. Det finns inget som ger mig så mycket som när man träffar andra knallar, egen företagare, matproducenter eller för den delen andra lärare.
Det händer så mycket när man träffar andra i samma bransch. Jag går alltid från sådana möten med huvudet fullt av tankar och idéer.
Igår t ex hamnade jag bredvid en bröllopsfotograf som genast blev intresserade av mina påsar med småkakor. Det verkade finnas ett uppdämt behov av småpresenter till bröllopsgästerna. Vi utbytte genast Instagram-konton med varandra. (Du kan kanske gissa vad jag tänkte på när körde hem i den mörka januari-kvällen;-)
En annan inspirerande föreläsare var Niklas Wennberg ifrån Stadsjord. Mycket underhållande berättade han om sin resa för att få myndigheter, politiker och andra som har möjlighet att påverka, att förstå finessen med akvaponik. Hur man odlar fisk; clarias och tilapia i samklang med grönsaker. Grönsakerna odlas på frigolit-brickor och rötterna sticker ned i vattnet där fiskarna simmar omkring. Fiskarna matas bl a med insekter och matrester, precis som hushållsgrisarna förr i tiden. På olika platser bygger man numera in akvarier/växthus i bostadsområden där de boende kan hämta sin mat. Väldigt låg energi-förbrukning, och fisk garanterat fri från gifter, till skillnad från den fisken som lever i naturligt sötvatten idag:-(
Som avslutning på dagen blev bjudna på en utsökt fisk-rätt tillagad av kockarna på Jernbruket. Naturligtvis var det fisk; clarias från Stadsjord.

Här odlas grönsakerna med fötterna, förlåt rötterna, i

fiskevattnet:-)

tisdag 16 januari 2018

här är jag nu

Tredje veckan i januari och det känns rätt trögt. Är inte sugen på marknader eller på att leta efter återförsäljare. Privatbeställningarna lyser med sin frånvaro och Reko-beställningarna är få. Ute är det mörkt och kallt och jag är trött, trött, trött. Tar en power nap varje dag. Men, trots allt ser jag en liten ljusglimt där framme;-)Jag tänker att jag nu ska fokusera på mitt "riktiga" arbete, prioritera familjens aktiviteter (vi har ju faktiskt rätt trevligt ihop när vi är samlade, gärna kring mat;-) Tänker att jag ska unna mig en "happening" i månaden för att hålla liv i den svaga lågan. Av den anledningen har jag anmält mig till ett lokalt event i nästa vecka, ett regionalt på Tjörn i februari och tänker anmäla mig till ett tredje i Göteborg i mars.Får se om det passar med någon vår-marknad och har siktet inställt på matmarknaderna i Alingsås i sommar.Hemma, i köket kan jag inte låta bli att experimentera, Det är så roligt och det kliar i fingrarna innan jag hittar tid! Det har blivit en och annan sockerkaksmuffins (men även en choklad-fondant) med olika sorters curd som topping.Tycker även att det är roligt att testa olika mat-recept, som med fördel får innehålla ingredienser efter säsong som ex rotsaker.Blir inspirerad av andras Instagram-konton, bloggar och poddar. Är väldigt sugen på att besöka Formex-mässan någon gång. Kreativiteten gror. Får se vad som händer när solen och värmen återkommer i april;-)På återhörande!

lemon curd

lemon curd på sockerkaksmuffins och ett litet röda vinbär